Hoewel er veel te vertellen valt over de Belgische buitenlandse handel, spreken de meeste cijfers voor zich. Het Agentschap voor Buitenlandse Handel verschaft dan ook een hele waaier aan gestructureerd cijfermateriaal over de handel van België met het buitenland.

Top 3 van de Belgische exportgoederen (januari - december 2021)

Image
grafiek export producten jan-dec 2021

Top klanten

top 3 klanten januari-december 2021

Duitsland was ook in 2021 nog steeds de belangrijkste klant van België met een bedrag van bijna 86,3 miljard EUR. De uitvoer naar dit land was met 33,6% (+21,7 miljard EUR) gestegen in vergelijking met 2020. Frankrijk had de tweede plaats in de ranking behouden met net geen 65,7 miljard EUR. Het voorbije jaar lag de uitvoer naar onze zuiderburen 28,9% (+14,7 miljard EUR) hoger dan in 2020. De top drie van Belgische exportbestemmingen werd vervolledigd door Nederland. De uitvoer naar onze noorderburen is met 31,1% (+13,4 miljard EUR) toegenomen tot bijna 56,4 miljard EUR.

Top leveranciers

top 3 leveranciers januari-december 2021

Nederland blijft nog steeds de belangrijkste leverancier van België. De import uit dit land lag in 2021 44,2% (+25,7 miljard EUR) boven het niveau van een jaar eerder en bedroeg 83,9 miljard EUR. Duitsland behield de tweede plaats met een waarde van 59,2 miljard EUR en dit vanwege een toename van de invoer met 23,6% (+11,3 miljard EUR). Frankrijk bleef de derde belangrijkste leverancier van België met een bedrag van bijna 41,2 miljard EUR (+21,0%, hetzij +7,1 miljard EUR).

Overzichtsstudie - Belgische buitenlandse handel

  • De verschillende jaargangen van de studie Belgian Foreign Trade bieden u een totaalbeeld van de Belgische buitenlandse handel van de afgelopen jaren. De visuele vormgeving van deze Engelstalige publicaties zorgt ervoor dat het cijfermateriaal goed tot zijn recht komt.

    cover

Overzichtsstudie - Wereldhandel

  • Op basis van de cijfers van het WTO wordt de World Trade publicatie opgesteld. Naast een evolutie van de wereldhandel, schetsen we in deze publicatie eveneens de mondiale plaats van België als importeur en exporteur van goederen en diensten.

    cover

Trimestriële brochures

Ieder kwartaal publiceert het Agentschap voor Buitenlandse Handel een brochure met de voornaamste gegevens betreffende de buitenlandse handel van België. Dit document bevat o.a. informatie over de belangrijkste klanten, leveranciers, import- en exportproducten.
Deze brochures geven kwartaalcijfers weer. Indien u wenst kan u de maandelijkse statistieken verkrijgen op aanvraag (zie contactpersonen).

 

Belangrijkste belgische exportproducten

België is voor Europa een zeer belangrijk transitland, maar België beschikt zelf ook over een heel gamma aan exportproducten. In deze inhoudelijk soms verrassende documenten leest u alles over de belangrijkste Belgische exportproducten.

Nuttige links

Voor het opstellen van studies, maakt het ABH gebruik van enkele primaire bronnen: de Nationale Bank van België, Eurostat, de Wereldhandelsorganisatie en andere.