Scroll To Top

Handige applicaties en databases

Internationale, Europese en nationale instellingen en organisaties delen hun (juridische) expertise en ontwikkelen applicaties en databases om de KMO te ondersteunen bij het internationaal ondernemen. Wij zetten een aantal  interessante toepassingen voor u op een rijtje:

 

 

Kmo-toets

Om te toetsen of uw organisatie een kmo is, kunt u gebruik maken van de online kmo-toets op de website van de Europese Commissie. Ga naar de test.

 

 

Market Access Database

Op de  Market Access Database van de Europese Commissie kan u gedetailleerde gegevens terugvinden over de invoerrechten en de specifieke vereisten (welke documenten moet ik bij inklaring voorleggen?) bij het invoeren in een hele reeks landen buiten de Europese Unie. Deze website is voor de Europese exporteur één van de meest interessante startpunten.

Kijk naar de video.

 

 

E-learning voor KMO's: Intellectuele Eigendom (IP)

In de schoot van de OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market) Academy, onderdeel van het European Trade Mark and Design Network, werd een applicatie ontwikkeld, met als doel de KMO te informeren over het belang van Intellectuele Eigendom (IP) “e- learning for SMEs”. Via deze tool kunnen KMO's per sector en per product te weten komen waarom intellectuele eigendom voor hen juist belangrijk is, welke intellectuele eigendomsrechten voor hen relevant zijn, wat zij juist kunnen beschermen en hoe ze dit kunnen beschermen. De e- learning applicatie is beknopt, eenvoudig en wijst zichzelf uit (beschikbaar in verschillende talen maar niet in het Nederlands):


Applicatie Intellectuele Eigendom

 


 

Europese overzichtskaart van gereglementeerde beroepen

De modernisering van de Europese Richtlijn betreffende de erkenning van beroepskwalificaties werd afgerond met de Richtlijn 2013/55/EU die op 17 januari 2014 van in werking trad. De Europese Commissie heeft een Europese kaart gepubliceerd van alle gereglementeerde beroepen, dit zijn beroepen waarvan de toegang is onderworpen aan het bezit van bepaalde opleidingstitels of waarvan de specifieke beroepstitel beschermd is (zoals apotheker of architect).

Deze interactieve kaart verzamelt de belangrijkste informatie over de reglementering van beroepen in de verschillende lidstaten, zoals het aantal en de verspreiding per economische sector van de gereglementeerde beroepen, de evolutie van het aantal beslissingen tot erkenning sinds 2005 en de gegevens van een nationaal contactpunt waar professionelen kunnen informeren over de te
vervullen procedures en formaliteiten voor de erkenning van hun beroepskwalificaties. De kaart stelt grafisch alle gegevens voor in de database van gereglementeerde beroepen in Europa. De gegevens worden bovendien door de lidstaten van de EU bijgewerkt en geactualiseerd. (beschikbaar in het Engels, Frans en Duits).

Press release Europese Commissie

Europese overzichtskaart van gereglementeerde beroepen