Datum

Japan is de op twee na grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten en China, en beschikt over meerdere troeven. Zo is Japan onder meer een toonaangevende exporteur van voertuigen, machines, elektronica en robotica. Het land kent ook een moderne infrastructuur, een grote consumentenmarkt met een bevolking van 126 miljoen, zeer hoge spaarreserves, een lage werkloosheidsgraad en een hoge mate van stabiliteit.

Nadat meerdere COVID-infectiegolven in 2020 een negatieve impact hadden op de consumentenuitgaven, de export en het inkomend toerisme, bedroeg de reële groei van het BBP 1,6% in 2021. Verwacht wordt dat het BBP de komende jaren verder zal groeien en dit dankzij de aanhoudende krachtige beleidsondersteunende maatregelen, de hoge vaccinatiegraad en de afnemende mondiale aanbodbeperkingen. Naarmate de onzekerheid in verband met de pandemie en de aanvoer van goederen en diensten zal afnemen, zullen ook de investeringen weer aantrekken.

Het is in deze context dat het Agentschap voor Buitenlandse Handel, in samenwerking met zijn partners, de FOD Buitenlandse Zaken, Flanders Investment & Trade, hub.brussels en AWEX, een gezamenlijke economische missie naar Japan (Tokio, Nagoya, Osaka en Kyoto) organiseert van 5 tot 9 december 2022, onder het Voorzitterschap van H.K.H. Prinses Astrid, Vertegenwoordigster van Zijne Majesteit de Koning.

Een gedetailleerde analyse van de Japanse economie vindt u in onze nieuwe publicatie.
 

cover economische studie Japan (december 2022)