De economische studies hebben als doel de lezer een macro-economisch overzicht te geven. Ze zetten ook de sleutelsectoren op een rij die belangrijke kansen bieden voor onze Belgische exportbedrijven.
  • Economische studie Verenigde Staten (mei 2022)

    De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld, vóór de Volksrepubliek China. Mede dankzij het Amerikaanse stimuleringspakket van de regering-Biden heeft het land van Uncle Sam zich snel hersteld en heeft de BBP-groei in 2021 en het eerste kwartaal van 2022 een hoger niveau bereikt dan vóór de pandemie.

    Investeringen en gezinsconsumptie zullen in 2022 de voornaamste drijvende krachten achter de groei in de VS zijn, waarbij het IMF een robuuste BBP-groei van 5,2% voorspelt. Deze groei van het Amerikaanse BBP is ook te danken aan het herstel van de internationale economische bedrijvigheid, met name met de Europese Unie, de belangrijkste handelspartner van de VS in termen van export. Dankzij de reeds lang bestaande nauwe trans-Atlantische betrekkingen, die gebaseerd zijn op gedeelde waarden, zijn de handelsstromen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie immers weer op gang gekomen.

    Het is in deze context dat het Agentschap voor Buitenlandse Handel, in samenwerking met zijn partners, de FOD Buitenlandse Zaken, Flanders Investment & Trade, hub.brussels en AWEX, een gezamenlijke economische missie naar de Verenigde Staten van Amerika (Atlanta, New York en Boston) organiseert van 4 tot 12 juni 2022.

    Consulteer onze studie voor een analyse van de Amerikaanse economie.